Beer Can Chicken
Detta är ett relativt nytt sätta att tillaga kyckling. Det finns massor med recept på nätet. Det finns även en speciell rigg att köpa i USA. Jag har inte lyckats få tag i någon ännu. Men det kommer. Det här receptet har vi fått av en kompis. Vi har modifierat det lite, (som vanligt). Resultatet blev över förväntan.  Väldigt saftig och mör. Skinnet blir krispigt. Så här brukar vi göra:
Det här behöver du: 1 st. kyckling. Gärna färsk. 1 Burk öl. 50cl. Mörkt öl 2.8% är utmärkt. 2 st. vitlöksklyftor. Pressade eller finhackade. 2 tsk. olivolja. 1 tsk. torkad timjan. 2 tsk. chilipeppar. Saften från en pressad citron. Färsk rosmarin. Till rubbingen: 2 tsk. paprikapulver. 1 tsk. rosmarin. 1 tsk. timjan. 1 tsk. svartpeppar. Riv skalet från citronen. Kryddvalet är helt öppet. Det här är ett grundrecept. Vi har experimenterat med andra kryddningar, med lyckat resultat. Kycklingen blir saftig och fin. Gör så här. Öppna ölen. Drick upp halva. Tag bort locket helt från burken.  Fuska inte och ta en 33cl-burk, den är för liten. Lägg i kryddorna och olivoljan i ölen. Gnid in kycklingen med rubbingen. Kräng på kycklingen på burken. Se bild. Lägg folie i en långpanna och ställ kycklingen som på bilden. Grädda den ugnen c:a 1.5 - 2 timmar i 180° C. Den är klar när skinnet har mörknat och köttsaften är klar som korvspad. Innertemperatur vid benet 82° C Servera med nykokt färskpotatis, pommes frites, ris eller vad man önskar. Och en fräsch sallad. Välj ett favoritvin eller öl att skölja ned den med. Vatten fungerar åxå.  Låt väl smaka.    Anders & Märit  
PDF-utskriften stämmer inte exakt med ovan. Inga väsentligheter dock.
Riggat för rock ´N´ roll En del kallar rätten för “Dansing Chicken” Om du skall köra 2 st. är det bara att multiplicera allt med 2. (Ej tiden). :-)